A ano, přesně to, že u nás ten podíl vlastnického bydlení je hodně vysoký podle mě ta mapka ukazuje a obávám se, že jí tvůj kamarád dost hrubě dezinterpretoval (jak mu tam i v komentářích spousta lidí píše). Ono to fakt není tak, že by ve Švýcarsku 57% lidí nemělo na vlastní bydlení, ale je tam funkční nájemní trh a prostě to nemají za potřebí.
Výhody takového stavu jsou značné - je například daleko jednodušší třeba pracovní mobilita. Můžeš relativně snadno dosáhnout na bydlení, které odpovídá tvým příjmům, aniž bys dlouho musel akumulovat kapitál - stačí ti relativně malé množství úspor na nějakou kauci a můžeš bydlet. Naopak když se tvoje příjmy nenadále sníží, můžeš relativně snadno "vycouvat" a náklady si snížit. A uvolňuje ti to ruce k tvorbě toho kapitálového majetku.
Zrovna včera jsem se koukal na sreality.cz - v celém jihočeském kraji je tam na pronájem přesně 300 bytů a 23 (!!) domů. To je na kraj kde je něco přes 600t obyvatel zoufale nízké číslo. Ano, na takovém trhu být nájemník stojí dost za hovno, to souhlasím.

místo užívání si důchodu. Nebo počkat až mi bude 110 abych nemusel doplácet

Což ale u takhle drahýho mezinárodního projektu asi úplně odbourat nejde.